Geplaatst op Geef een reactie

Over katten en planten

Omdat sommige katten wel een groen blaadje lusten, hebben we samen met DreamCATchers, het poezen adoptie café van Gent, een overzicht gemaakt van katvriendelijke planten.

CALATHEA / MARANTA
Deze planten komen vooral voor in Zuid-Amerika. Ze houden van een lichte plek, maar geen direct zonlicht en een hoge luchtvochtigheid. Maranta’s / calathea’s kenmerken zich door de prachtig getekende bladeren.

 

BEAUCARNEA OF OLIFANTSPOOT
De beaucarnea komt uit Midden-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten. De plant heeft lintvormige bladeren die groeien aan een ronde stengelknol. Bij het ouder worden zwelt de knol eerst op en groeit later flesvormig uit. Deze plant heeft weinig water nodig en veel licht, maar opletten met direct zonlicht.

IMG_20181104_162702

 

MUSA OF BANANENBOOM
Bananenbomen hebben zowel in de zomer als in de winter graag veel licht. In de zomer geeft u best 2 maal per week water. In dit winter mag dit een pak minder.

IMG_20180125_115754

 

AESCHYNANTHUS OF LIPSTICKPLANT
Aeschynanthus betekent: met bloemen die zich schamen, want deze hangplanten kenmerken zich door knalrode bloemen. Ze worden ook wel lipstickplanten genoemd. Ze groeien normaal in de bomen van Zuidoost Azië.
Ze hangen het liefst op een zeer lichte plek, maar opletten met direct zonlicht.  Geef in de zomer veel handwarm water, maar in de winter wat spaarzamer zijn.

 

BROMELIA & TILLANDSIA
De kleurrijke bromelia groeien bijna allemaal in de warme wouden van Amerika. Geef deze plant 1 maal per week water in de rozet (niet bij Aechmea) en nevel wekelijks de Tillandsia. Ze houden van veel licht, maar niet van de zon.


VARENS

Varens houden van een hoge luchtvochtigheid en doen het in vergelijking met andere planten goed op plaatsen met iets minder licht.

 

PEPEROMIA
Peperomia’s komen in veel verschillende vormen en kleuren. De bladeren zijn heel sappig en daarom kan de plant goed tegen droge lucht. Houd deze plant op een lichte plaats, maar uit de felle zon. Matig genieten of af en toe eens dompelen, zodra de potgrond bijna is uitgedroogd.


CHLOROPHYTUM OF GRASLELIE

Graslelie komt uit Zuid-Afrika en kan tegen zon en schaduw, warme en frissere temperaturen, vochtige en droge omgeving.  Een gemakkelijke kamerplant!

IMG_20181104_162452

 

CYPERUS ALTERNIFOLIUS ZUMULA OF KATTENGRAS
Om ervoor te zorgen dat je liefste huisdier lang kan knabbelen aan het kattengras, houd je deze best heel vochtig, veel licht (geen fel zonlicht) en zeker af en toe nevelen. Niet alleen de plant houdt van het nevelen, maar ook de poes zal dit fijn vinden

IMG_20181109_150116

.

Lijst met giftige planten voor katten

Bronnen: Kamerplanten encyclopedie, Nico Vermeulen, 1995 Rebo Productions, Lisse

 

 

Geplaatst op Geef een reactie

Wistjedital over de Monstera?

Monstera deliciosa ofwel Philodendron Pertusem of nog beter bekend als ‘gatenplant’.

monstera 2


Wil je een oerwoud in je huis, een echte urban jungle creëren? Dan is de gatenplant een goed idee. Maar wat moet je eigenlijk nog meer weten over deze plant?

AFKOMST
De gatenplant komt oorspronkelijk uit Panama en Zuid-Mexico. Daar kruipt ze tot wel 20 meter hoog in de bomen! De bladeren kunnen tot 1 meter breed worden.

Maar geen zorgen, in jouw huis loopt het niet zo’n vaart. Daar kan ze 3 tot 5 meter groot worden. Ook niet weinig natuurlijk. Dat betekent natuurlijk ook dat ze wat ondersteuning nodig zal hebben. Vaak wordt deze plant verkocht met een mosstok in het midden. Akkoord, niet meteen de meest esthetische oplossing, maar eens je plant de lucht inschiet, verdwijnt deze tussen de prachtige, reusachtige bladeren. Heb je een goeie pot aarde voor je plant, dan kan je ook een bamboestok gebruiken.

mosstok 2WAT GEBEURT ER ALS ZE TEVEEL ZONLICHT KRIJGT?
De plant komt oorspronkelijk uit het oerwoud en tussen die hoge bomen komt er eigenlijk niet veel zonlicht door en dat heeft de plant het liefst.  Bij je thuis zet je de plant best niet in de volle zon.
Dan kunnen de bladeren verschroeien. In dit geval verplaats je haar het best naar de schaduw. Waarschijnlijk zal je gatenplant in dat jaar geen nieuwe bladeren geven. Geen nood, het is een sterke plant. Met wat geduld en goede zorgen komt ze er weer door.

WAAROM HEEFT DE PLANT GATEN IN HET BLAD?
De gatenplant komt uit het oerwoud in Panama en Zuid-Mexico. Wanneer er harde winden of een tropische storm is, heeft de wind vrij spel doorheen de gaten en inkepingen van het blad en zo raakt de plant nauwelijks beschadigd.

HOE ONDERHOUD JE DEZE PLANT?
Naast het opbinden van de bladeren, heeft de gatenplant ook af een toe een afstofbeurt nodig. Want door de grootte van de bladeren vangt de plant wel wat stof. Is de plant niet te groot, dan kan je ze in je douche of bad zetten en afspoelen. In de zomer kan je ze ook eens buiten zetten en laten natregenen.
Wordt ze te groot om te verplaatsen, dan kan je ze met een vochtige doek wat afvegen. Om er wat meer glans op te krijgen, kan je de afstofdoek ook drenken in karnemelk. En daar komt die mooie glans terug!

WATER
Elke plant heeft water nodig en dus ook je gatenplant. Het best geef je haar kleine beetjes lauw water. In de zomer mag dit 2 keer per week en in de winter 1 keer. Merk je dat de grond nog wat vochtig is, sla dan gerust een beurt over.

STEKKEN
Je kan de gatenplant makkelijk stekken. Je neemt hiervoor een stengel waarbij een gedeelte met luchtwortel uitgroeit. En het best gaat wanneer je een stengel met luchtwortel en een tweetal bladeren stekt.
Snijd voorzichtig met een scherp mes de stengel af en plaatst deze een tweetal weken in een vaas of pot met water. Wanneer je merkt dat er voldoende wortels aan zitten, kan deze in de aarde geplant worden. De beste periode om te stekken is trouwens de lente.

VERHUIS
De plant zal het misschien wat moeilijk krijgen door het verhuisgesjouw, maar ze is sterk en overleven zal ze wel. Als de plant echt te groot is, kan je een topstek nemen. Een stek van het bovenste en dus nieuwste deel van de plant.

MONSTERA DELICIOSA
De naam verwijst naar de heerlijke vruchten die vroeger in Midden-Amerika en in Engeland werden geteeld. De smaakt heeft iets weg van banaan en ananas. In de huiskamer bloeit de plant zelden.
Behalve de rijpe vrucht, zijn alle andere delen van de gatenplant giftig.

270px-Monstera_deliciosa_fruits
BRON FOTO: Wikipedia

SNOEIEN
Wordt de plant te groot voor je huis? Snoei de grote bladeren dan met een snoeischaar!
VIERVOETERS
Heb je een hond of kat die graag eens aan een blaadje knabbelt, dan is de monstera niet zo’n goed idee. De plant is namelijk (licht) giftig. En het sap van de plant kan irritatie veroorzaken als dit op de huid terecht komt.

ZIEKTES
Wanneer de bladeren van je plant vergelen, kan dit betekenen dat je haar te veel water geeft. Te veel zonlicht kan dan weer het blad verschroeien. Hierdoor verzwakt de plant en kan het zijn dat ze een jaar geen nieuwe bladeren geeft. Maar volhouden hé, met een beetje verzorging komt ze er zo weer door!

LEUKE WEETJES
De luchtwortel van de gatenplant wordt gebruikt om manden mee te vlechten. De echte wortels worden gebruikt als remedie tegen slangenbeten.

De gatenplant is volgens de Feng Shui-leer een plant die positieve chi oplevert voor het huis, als je haar bij de ingang plaatst en in de woonkamer ontgift ze de ruimte. Op het toilet geeft ze rust en stimuleert ze een natuurlijke stoelgang. Aan jou om uit te proberen!

Bronnen
https://tallsay.com/page/4294988803/gatenplant-verzorging-standplaats-planten-en-vermeerderen-van-monstera-pertusum
http://dier-en-natuur.infonu.nl/bloemen-en-planten/142821-de-gatenplant-monstera-deliciosa-stekken-en-verzorgen.html
Kamerplanten encyclopedie, Nico Vermeulen, 1995 Rebo Productions, Lisse
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gatenplant

 

Geplaatst op Geef een reactie

Deze plant is hot hot hot !!!

Het pannenkoekenplantje is alomtegenwoordig en terecht! Het is een zeer leuke plant en gemakkelijk te houden.

pilea-kim

Verder lezen Deze plant is hot hot hot !!!