Allemaal beestjes

Een vervelend beestje of een plaag op je plant, het kan de beste al eens overkomen. Maar geen paniek, je hoeft je plant nog niet meteen in de vuilbak te gooien, met de juiste behandeling kan je plant zeker nog gered worden!

Eerst en vooral is het belangrijk om altijd goed te kijken, ze zijn vaak minuscuul en je ziet ze niet altijd kruipen of zitten. De onderkant van bladeren, tussen bladoksels en nieuwe blaadjes, zijn geliefde plekjes voor beestjes om zich te verschuilen en zo je plant te koloniseren.

Wat moet je doen eens je er hebt gevonden?
Zet je plant in quarantaine! Je wilt vooral je andere planten sparen en een plaag voorkomen. Check alle plantjes die in de buurt stonden van het slachtoffer en kuis het plaats delict eens grondig. Het kan al eens gebeuren dat er verstekelingen achter blijven op je venstertablet en je wilt er uiteraard in 1 keer volledig van af zijn!

Nu is het ook belangrijk om eerst te weten met welke plaag je te maken hebt om de juiste behandeling te kunnen geven.
Hierbij een kort overzicht met de meest voorkomende plagen en een kleine gids om ze te bestrijden. Helemaal onderaan de blog vind je ook recepten om zelf enkele van deze bestrijdingsmiddelen te maken.
De meeste bestrijdingen die opgesomd staan zijn huis-en tuinmiddeltjes die over het algemeen wel makkelijk zijn om zelf te maken. Dit zal vooral werken als de plaag nog niet erg verspreid is. Als je met een heuse plaag zit, raad ik aan om voor grovere middelen te kiezen zoals vergif of biologische bestrijding. Vergif vind je in alle vormen en maten en werkt vaak snel en efficiënt, maar is niet zo milieuvriendelijk. Bij biologische bestrijding ga je je plaag bestrijden door een natuurlijke vijand los te laten op het ongedierte dat zich voedt met jouw plant, zoals dat in de natuur ook gebeurt. Je kan een groot gamma online vinden (biobestrijding.nl, ecostyle.be, …) of soms in de grotere tuincentra.

 

Wolluis

       
Bron: sprinklr.com

Ziet eruit als witte wol of pluisjes die vooral te vinden zijn in de oksels tussen de bladeren en de stengels, je gaat ze niet snel zien bewegen.

Wat kan je doen?
De meest efficiënte manier om ze weg te krijgen is om een wattenstaafje in (brand)spiritus te doppen en de wolluisjes individueel aan te stippen en te verwijderen.
Je kan ook vergif kopen of ze bestrijden op een natuurlijke manier met lieveheersbeestjes.

 

Dopluis/schildluis

   
Bron: foodplanting.com                 Bron: plantenplagen.nl

Je zal ze niet zo snel zien lopen, het ziet eruit als een zwart bobbeltje (= het schild) op de stengels of op de bladeren. Ze kunnen soms een plakkerig residu achterlaten op je blad.

Wat kan je doen?
Je verwijdert ze best manueel omdat de meeste vergifmiddeltjes niet effectief zijn vanwege hun dikke schild. Dompel je plant 20min onder in water, zo verdrinken de dopluizen en zullen ze sneller loslaten van het blad.
Bestrijden op een natuurlijke manier kan met sluipwespen of lieveheersbeestjes.

 

Bladluis

    
Bron: foodplanting.com                                        Bron: libelle.nl

Iets makkelijker te herkennen groene, zwarte, gele, … kleine insectjes. Ze scheiden honingdauw af, een plakkerig goedje dat op je plant kleeft, waardoor je plant ook nog eens vatbaarder wordt voor schimmels.

Wat kan je doen?
Maak een mengseltje van zeepspiritus en besproei je plant tot druipens toe, dit zal je regelmatig moeten herhalen om ze allemaal weg te krijgen.
Je kan ook een neemoliemengsel maken en je plant daarmee behandelen.
De natuurlijke vijand van de bladluis zijn lieveheersbeestjes, oevervliegen en sluipwespen.

 

Trips

       
Bron: ecostyle.be                    Bron: peasandbees.co

De plaag waar ik zelf al het meest mee te maken heb gekregen en het moeilijkst om vanaf te geraken. Het zijn minuscule langwerpige, spitse beestjes. De volwassen trips zijn zwart en zitten iets vaker op de bovenkant van het blad, de larven zijn wit/grijs en zitten vaak op de onderkant van het blad. Ze vermenigvuldigen snel en kunnen immens veel schade aanrichten.

Wat kan je doen?
Vervang eerst en vooral de aarde, want daar verschuilen de larven zich graag. Als het een kleine plaag is, kan je proberen bestrijden met zeepspiritus of neemolie, maar ik raad aan om harder te handelen. KB Multisect is een chemisch insecticide dat snel en efficiënt werkt tegen trips, bladluis, wolluis en witte vlieg. Volg de instructies op de doos voor de juiste formule, haal je plant uit de aarde en spuit de plant volledig in, inclusief wortels, tot hij er van druipt. Laat hem even opdrogen en geef hem verse aarde. Vaak ben je er meteen vanaf met deze methode en je plant is nog 3 tot 4 weken beschermd tegen insecten.
Biologische bestrijding kan ook met roofmijten.

 

Spint

       
Bron: stumpplants.com                Bron: quora.com                   Bron: plantcareforbeginners.com

Ze zijn gekenmerkt door de kleine webjes die ze maken op de onderkant van je blad of aan de bladsteel. Eigenlijk zijn ze niet zichtbaar met het blote oog, waardoor je weet dat als je webjes kan zien ze al massaal aanwezig zijn. De spintmijt houdt van een droge en warme omgeving, een hoge luchtvochtigheid werkt preventief en is ook belangrijk als bestrijding.

Wat kan je doen?
Zorg voor een permanente hoge luchtvochtigheid, daar houden ze niet van. Je plant behandelen met neemolie of zeepspiritus zal helpen, maar vooral veel herhalen is van toepassing.

 

Rouwvarenmug/rouwvarenvlieg

   
Bron: ucanr.edu                         Bron: iastate.edu

Het zijn vliegjes die nogal sterk lijken op fruitvliegjes. Je ziet ze vooral rond je planten of kunnen uit je pot vliegen als je water geeft of tegen de pot tikt. De larven zijn glasachtig wit en bevinden zich in de aarde. De volwassen vliegjes voeden zich met dood organisch materiaal, waardoor ze, als het maar enkele zijn, niet heel gevaarlijk zijn voor je plant. Bij een grotere plaag zullen ze bij gebrek aan dood organisch materiaal de wortels beginnen opvreten. Het zijn vooral de larven die de schade aanrichten bij je plant door aan je wortels te knagen.

Wat kan je doen?
Laat je aarde zoveel mogelijk uitdrogen, de vliegjes en larven zijn dol op vochtige grond.
Er zijn een paar opties waarmee je kan bestrijden:
– Kaneelmengsel: kook een liter water en strooi daar twee eetlepels kaneel bij. Laat het afkoelen en geef je planten water met het kaneelmengsel. Herhaal tot de vliegjes weg zijn. Het nadeel is dat het een slijmerige drab wordt die op je aarde blijft liggen en kan schimmelen.
– Gooi de bovenste laag aarde in de vuilbak en strooi een dikke laag schelpenzand of zandbakzand over je aarde. De vliegjes kunnen geen larven meer leggen in de aarde en de larven zullen verstikken in de aarde.
– Aaltjes: kan je online kopen in een zakje en vermengd met water bij je plant gieten.
– Strooi mierenpoeder over de aarde, dit vergif doodt de larven en vliegjes. Kan ook voor schimmel op de aarde veroorzaken, dus kies bij voorkeur voor in water oplosbare mierenpoeder.

 

Springstaartjes

    
Bron: binnenstebuiten.kro-ncrv.nl      Bron: terrafauna.nl

Ze zijn maximaal 3mm groot, vleugelloos en glanzend zilver van kleur met een bruine rand aan het achterlijf. Aan het einde van hun achterlichaam hebben ze een springvork, waarmee ze in staat zijn om bij gevaar grote sprongen te maken.
Ze komen af op vochtige potgrond en voeden zich met rottend organisch materiaal, ze zijn dus helemaal niet schadelijk voor je plant! Misschien wel een indicatie dat je potgrond wat te vochtig is.

 

 

Schimmel

Er zijn verschillende soorten schimmels die je plant kunnen aantasten. Schimmel op je aarde is niet zo erg, dat kan je gewoon van de aarde schrapen. Schimmel op de bladeren is al wat lastiger weg te krijgen. Veeg de schimmel van de bladeren weg, verwijder de aangetaste slechte bladeren om verspreiding tegen te houden en zorg voor voldoende luchtcirculatie. Je kan je plant ook behandelen met neemolie. Kijk zeker of je ook geen beestjes aantreft, roetdauw kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van bladluizen die honingdauw afscheiden op je plant.

 

RECEPTEN VOOR BESTRIJDINGSMIDDELEN:

Zeepspiritus: meng 20ml (brand)spiritus (te koop in doe-het-zelfzaken of de supermarkt) met 20ml natuurlijke groene zeep (te koop in de supermarkt, producten zoals D’or of Marcel’s Green Soap zijn goed) en 1L water in een waterspuit, schud goed vooraleer je je planten besproeit.

 

Neemolie: is een natuurlijk insecticide die je zelf maakt, het ontregelt het hormonale evenwicht van de insecten en zorgt dat ze niet meer kunnen voortplanten, groeien en eten. Bij een grote plaag gebruik je het middel best 2x in de week voor minstens 2 weken. Meng 2 theelepels neemolie (online te vinden) met 1 theelepel natuurlijke groene zeep (dient als emulgator) en 1L water. Schud goed met je fles en sproeien maar!

 

Tot zover mijn kennis over plantenplagen. Ik hoop dat ik jullie genoeg heb kunnen wapenen in de oorlog tegen allemaal beestjes! Succes!!

Groene groetjes, Ibi