Alocasia

Herkomst en kenmerken

Alocasia’s of Olifantsoor vinden hun oorsprong in Zuidoost-Azië (Borneo en de Filippijnen) en behoren tot de moeilijkere kamerplanten als het op de verzorging aankomt. Sommige soorten zijn heel kwetsbaar en vergen iets meer aandacht en onderhoud dan de doorsnee kamerplant. Er is een groot aanbod aan bijzondere, aantrekkelijke bladvormen en -kleuren.

Water en temperatuur

Deze planten groeien in het wild in tropische, vochtige omstandigheden. Ook in ons klimaat hebben ze een voorkeur voor een warme, vochtige standplaats, maar het dikke blad kan doorgaans ook een iets lagere luchtvochtigheid verdragen. Sproei geregeld met regen- of gekookt water. Neem de bladeren met een natte doek af om stof te verwijderen. Geef de plant in de zomer veel water en mest, maar voorkom dat de pot in het water blijft staan. In de winter moet ze matig vochtig worden gehouden.

Licht

De Alocasia heeft veel licht nodig, zelfs direct zonlicht is mogelijk indien ochtend- of avondzon. In het geval dat de plant zich nooit in direct zonlicht bevindt (en dus indirect licht), is het aan te raden de pot regelmatig een stukje te draaien om te voorkomen dat ze te veel naar één kant groeit.