Begonia

Herkomst en kenmerken

De ongeveer 1000 Begoniasoorten komen verspreid in de tropen voor, vooral in Midden- en Zuid-Amerika en in Azië. Bij ons worden vooral de bladbegonia’s aangeboden (Begonia maculata, rex, tamaya, …), die zeer opvallend getekende bladeren hebben met vaak een prachtige glans. De planten zijn vrij kwetsbaar maar zijn doorgaans wel makkelijk te stekken. Verpot ieder halfjaar en geef geregeld vloeibare plantenmest.

Water en temperatuur

Begiet de Begonia geregeld met lauw water, zodat de potgrond altijd vochtig, maar nooit kletsnat blijft. Deze plant houdt er niet van om besproeid te worden, want dit werkt meeldauw in de hand. Een goede afwatering is belangrijk, gooi regelmatig het overtollige water uit de schotel weg. Zorg voor zoveel mogelijk frisse lucht, maar geen tocht of kou en liefst geen lagere temperaturen dan 15°C.

Licht

Zorg voor een lichte, niet al te zonnige plaats in een verwarmde omgeving. Vermijd echter dat de plant rechtstreeks naast een verwarmingselement staat. Het is echter wel belangrijk dat ze altijd in dezelfde positie ten opzichte van het licht staat.