Ficus

Herkomst en kenmerken

Het overgrote deel van de ongeveer 800 soorten ficussen of vijgachtigen komen uit tropisch Afrika en Azië. Sommige soorten kunnen er reusachtige afmetingen krijgen. Er zijn verschillende populaire soorten die we bij ons kweken: Ficus elastica of rubberboom, Ficus benjamina, Ficus lyrata, … De Ficus is een gemakkelijke plant die zich goed kan aanpassen aan de omgeving, de ideale plant dus voor in ons huiskamerklimaat. Met wat goede zorg kunnen ze zich ontwikkelen tot ware pronkstukken in huis of op kantoor.

Water en temperatuur

Een Ficus staat graag wat droger. Geef hem in de koelere maanden matig lauw water en laat de plant wat uitdrogen tussen twee gietbeurten door. In de warmere maanden mag de plant iets vochtiger gehouden worden. Het is geen ramp als je eens vergeet water te geven, na dompelen trekt de plant snel terug bij. Kies een bij voorkeur niet te koude standplaats (min. 10°C).

Licht

Geef voor een Ficus de voorkeur aan een lichtrijke plek, maar vermijd de volle zon. De plant kan zich makkelijk aanpassen aan weinig licht, dus een donkerdere plaats is ook geen probleem. De stelen hebben de neiging naar het licht te trekken, draai de pot dus af en toe een stukje om een eenzijdige groei tegen te gaan.