Meten is weten

Beeld je in: de lente is volop bezig en je gaat vol enthousiasme richting je favoriete plantenwinkel om ein-de-lijk die o zo lege potten van de betreurde winterslachtoffers op te vullen. Daar aangekomen kan je geluk niet op, want het staat er vol met prachtige nieuwe soorten waarvan je al lang droomt. En dan komt het: terwijl je je helemaal uitleeft in het plantenparadijs, begint het stilletjes te dagen dat je er eigenlijk geen flauw idee van hebt welke formaten in die lege potten passen… Hoewel je eerst weigert toe te geven aan jezelf dat je een fout hebt gemaakt door totaal onvoorbereid planten te gaan shoppen, weet je dat er uiteindelijk niks anders zal opzitten dan brutaal een halt toe te roepen aan je enthousiasme, het schaamtelijk af te druipen en een andere keer terug te komen met de nodige informatie…

Herkenbaar? Lees verder en voorkom dat dit ooit nog gebeurt!

Eerst en vooral is het altijd een goed idee om thuis vooraf eens goed te bekijken welke potten er in de aanbieding zijn en deze nauwkeurig op te meten. Je doet dit vanzelfsprekend best nadat je je planten hebt verpot, zodat je zeker weet welke potten leeg overblijven. Eenmaal je deze potten hebt geselecteerd, begin je aan het meetproces. Hier is het belangrijk om de binnendiameter van je pot te meten, aangezien de binnenpot (de plastieken pot waarin de plant wordt verkocht) moet passen in de buitenpot (je eigen sierpot). Dit doe je meestal aan de bovenzijde van de sierpot, aan de opening dus, waar de pot vaak de grootste binnendiameter heeft. Herhaal dit voor alle potten die moeten gevuld worden. De hoogte opmeten is niet per se noodzakelijk, aangezien de plant makkelijk kan opgehoogd worden dmv hydrokorrels of iets dergelijks. Indien je niet zeker bent of de sierpot inderdaad hoger is dan de binnenpot, kan je de hoogte voor de zekerheid ook meten. Let er dan op dat je de netto binnenhoogte meet.

Een buitenpot heeft doorgaans een cilindrische of conische vorm en is vrij makkelijk op te meten. Indien je pot een sterk afwijkende vorm heeft, meet je best eerst de kleinste binnendiameter en bekijk je even of en hoe een binnenpot ter hoogte van deze diameter in de sierpot kan passen. Wie op 100% zekerheid wil spelen, kan de sierpotten meebrengen naar de winkel en ter plekke plantjes passen. Als je jezelf al dat sleurwerk wil besparen, kan het ook handig zijn om een foto mee te brengen van de pot tijdens het meetproces, waarop de meetlat de diameter aanduidt.

Eens je alle nuttige info verzameld hebt en in onze winkel bent beland, hoef je enkel maar naar de prijslabels te kijken om te weten hoeveel de diameter bedraagt van zowel elke plant als elke pot die je er kan vinden. Naast de prijs en de naam van het product, zal de diameter aangeduid staan dmv de letter D. Het cijfer vóór deze D wijst op de buitendiameter, terwijl het cijfer erna de binnendiameter aanduidt. Bvb: je koopt een pot met vermelding 16D13, dan wil dit zeggen dat de pot op het breedste punt aan de buitenzijde 16cm bedraagt en 13cm binnenin ter hoogte van de opening. Koop je hierbij een plant met aanduiding D12 (planten hebben slecht één diameter), dan weet je zeker dat de plant (diameter 12cm) perfect zal passen in de pot (binnendiameter 12/13cm). Ook op de webshop staan alle diameters vermeld bij de omschrijving van elke plant en pot, dus kan je zelfs van thuis uit mixen en matchen tot je de perfecte plant-en-potcombinatie hebt gevonden!

Zo, hopelijk zijn jullie nu extra goed voorbereid de volgende keer dat jullie komen shoppen 🙂 Tot dan!

Groene groetjes,

Eva van Little green stories

 

 

— Eva is halftijds architecte en halftijds LGS girl. Ze integreert dus als de beste haar meetkennis in de wereld van potten en planten.