Orchidee

Herkomst en kenmerken

De ongeveer 40 soorten orchideeën of Phalaenopsis groeien tegen bomen in de tropen van Zuidoost-Azië. Ze behoren tot de taaiste soorten in de huiskamer, waar ze rijk en lang kunnen bloeien. Vooral de Phalaenopsis-hybriden, kruisingen tussen wilde soorten, zijn ijzersterk en bloeien soms 9 maanden aan één stuk door! Wanneer je een orchidee koopt, steekt er een bloemstengel uit met enkele bloemen. Bij goede verzorging zal die stengel steeds langer worden en telkens nieuwe bloemen produceren, terwijl de oude lang goed blijven. Pas na ongeveer een maand verschrompelen ze en vallen af.

Water en temperatuur

Voor een orchidee is de eerste periode na aankoop kritiek. Het is vooral belangrijk dat de plant niet kouder staat of heeft gestaan dan een temperatuur van 15°C. Is dit wel het geval, dan kunnen de knoppen al na enkele dagen afvallen. Daarnaast is het van belang dat de plant niet in de buurt staat van rijp fruit of groente, omdat de gassen die daaruit vrijkomen tot knopval leiden.

Geef de orchideeën een lauwwarm dompelbad of een gietbeurt aan de randen van de pot, maar niet op de wortels. De volgende watergift geef je best pas wanneer de schors, die meestal als vulling voor de pot wordt gebruikt, helemaal is uitgedroogd. Laat de pot dan goed uitlekken, want de wortels mogen nooit in het water blijven staan. Een hoge luchtvochtigheid vindt de plant aangenaam, maar niet noodzakelijk.

Licht

Zet de Phalaenopsis op een lichte plaats, maar niet in de volle zon.