Over katten en planten

Omdat sommige katten wel een groen blaadje lusten, hebben we samen met DreamCATchers, het poezen adoptie café van Gent, een overzicht gemaakt van katvriendelijke planten.

CALATHEA / MARANTA

Deze planten komen vooral voor in Zuid-Amerika. Ze houden van een lichte plek, maar geen direct zonlicht en een hoge luchtvochtigheid. Maranta’s / calathea’s kenmerken zich door de prachtig getekende bladeren.

BEAUCARNEA OF OLIFANTSPOOT

De beaucarnea komt uit Midden-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten. De plant heeft lintvormige bladeren die groeien aan een ronde stengelknol. Bij het ouder worden zwelt de knol eerst op en groeit later flesvormig uit. Deze plant heeft weinig water nodig en veel licht, maar opletten met direct zonlicht.

MUSA OF BANANENBOOM

Bananenbomen hebben zowel in de zomer als in de winter graag veel licht. In de zomer geeft u best 2 maal per week water. In dit winter mag dit een pak minder.

AESCHYNANTHUS OF LIPSTICKPLANT

Aeschynanthus betekent: met bloemen die zich schamen, want deze hangplanten kenmerken zich door knalrode bloemen. Ze worden ook wel lipstickplanten genoemd. Ze groeien normaal in de bomen van Zuidoost Azië.
Ze hangen het liefst op een zeer lichte plek, maar opletten met direct zonlicht. Geef in de zomer veel handwarm water, maar in de winter wat spaarzamer zijn.

 

BROMELIA & TILLANDSIA

De kleurrijke bromelia groeien bijna allemaal in de warme wouden van Amerika. Geef deze plant 1 maal per week water in de rozet (niet bij Aechmea) en nevel wekelijks de Tillandsia. Ze houden van veel licht, maar niet van de zon.

VARENS

Varens houden van een hoge luchtvochtigheid en doen het in vergelijking met andere planten goed op plaatsen met iets minder licht.

PEPEROMIA

Peperomia’s komen in veel verschillende vormen en kleuren. De bladeren zijn heel sappig en daarom kan de plant goed tegen droge lucht. Houd deze plant op een lichte plaats, maar uit de felle zon. Matig genieten of af en toe eens dompelen, zodra de potgrond bijna is uitgedroogd.

CHLOROPHYTUM OF GRASLELIE

Graslelie komt uit Zuid-Afrika en kan tegen zon en schaduw, warme en frissere temperaturen, vochtige en droge omgeving. Een gemakkelijke kamerplant!

CYPERUS ALTERNIFOLIUS ZUMULA OF KATTENGRAS

Om ervoor te zorgen dat je liefste huisdier lang kan knabbelen aan het kattengras, houd je deze best heel vochtig, veel licht (geen fel zonlicht) en zeker af en toe nevelen. Niet alleen de plant houdt van het nevelen, maar ook de poes zal dit fijn vinden.