Stappenplan voor zielige plantjes

Wat als je plant het niet goed doet? Hier en daar een verwelkt blad tegenkomen is volkomen normaal, in de natuur zien planten er namelijk ook nooit perfect uit. Maar als het slechter en slechter gaat en er meer afstervend blad is dan nieuwe groei, is het tijd om in te grijpen en op zoek te gaan naar de oorzaak. Planten zijn niet altijd zo makkelijk te begrijpen en er is nooit een eenvoudig antwoord, dus deel ik graag met jullie mijn persoonlijke stappenplan voor zielige plantjes.

 

Beestjes?!

Na zelf al 2 tripsplagen te moeten trotseren is dit het allereerste dat ik grondig zal controleren, ze zijn vaak immens klein en vallen daardoor niet meteen op. Hier kan je meer lezen over het bestrijden van plagen en beestjes.

 

Watergift

Niet elke plant heeft evenveel dorst, zoek op wat de optimale omstandigheden zijn van je plant en stem de watergift hierop af. Voelt de grond heel vochtig aan? Check dan zeker op wortelrot, herkenbaar aan zachte, snotterige, zwarte wortels. Voelt de grond heel droog en hangt je plant nogal door? Geef snel water! Zelf laat ik de aarde bij bijna al mijn planten volledig uitdrogen voor ik ze opnieuw water geef, liever een beetje te weinig dan te veel!

 

Licht

Hiervoor zoek je ook best de optimale omstandigheden op voor je plant. Je hebt planten die echte zonnebaders zijn en planten die geen spikkeltje direct zonlicht kunnen verdragen. Een noord-, oost-, of westgericht raam zijn vaak geliefder dan een zuiderraam, daar is de middagzon al snel veel te hard. Een verbrande plant kan je vaak herkennen aan brandplekken op de bladeren, een plant die te donker staat, zal eerder weinig en iele groei vertonen of zijn blad laten vallen.

 

Seizoen

In de herfst en winter gaan planten in een rustperiode. Ze zullen minder groeien en ook minder water nodig hebben. De lichtintensiteit in de winter is veel minder en de dagen zijn korter, waardoor je plant plots een tekort aan licht kan hebben. We zetten allemaal graag onze verwarming aan om niet te moeten bevriezen met zo’n koude temperaturen, maar dat kan slechte gevolgen hebben voor de planten. De luchtvochtigheid daalt enorm en de plantjes in de buurt van een verwarmingselement kunnen het hard te verduren krijgen. Ik zet mijn planten in de winter in een “winteropstelling”, zo dicht mogelijk bij een raam en zo ver mogelijk van de verwarming. Ik geef veel minder water (1x om de 2 weken pas, echt waar!) en probeer ze regelmatiger te benevelen. In de zomer moet je dan weer oppassen met direct zonlicht en zullen ze meer water moeten krijgen.

 

Luchtvochtigheid

Veel planten die wij in onze huiskamers hebben staan komen van nature uit tropische gebieden, waar de luchtvochtigheid permanent heel hoog ligt. Een lage luchtvochtigheid kenmerkt zich vaak aan bruine en droge randjes/puntjes aan de bladeren. Water vernevelen op de blaadjes helpt al veel, maar vaak is het beter om de luchtvochtigheid permanent hoog te houden. Planten zoals Calathea’s, Alocasia’s, varens, luchtplantjes, … hebben echt nood aan een hoge luchtvochtigheid. Bij een lage luchtvochtigheid heb je ook veel sneller kans op ongedierte zoals bijvoorbeeld spint.

 

Voeding

Naast licht, water en CO2 hebben planten ook mineralen nodig om te kunnen groeien. Deze bevinden zich in de aarde en worden via de wortels opgenomen. Die voeding zit in verse potaarde of kan je apart kopen als supplement. Als de voeding in de potaarde op is, kan de plant het lastig hebben om te groeien of te overleven. In de lente en zomer mag je af en toe voeding geven, in de winter doe je het beter niet. Als je nog maar net verpot hebt, mag je even geen voeding meer geven, er zit namelijk al voeding in de verse potgrond. Een overvloed aan voeding kan verbrande wortels veroorzaken, zodat ze weinig of geen water of voeding meer kunnen opnemen. In de lente mag je zeker wel verpotten of voeding geven, zo geef je je planten een echte energieboost en zie je ze, bijna letterlijk, voor je ogen groeien!

 

Temperatuur of tocht

Overdag is een temperatuur tussen de 18° en 24°C ideaal voor kamerplanten. De meeste planten hebben geen problemen met tijdelijk hogere temperaturen in de zomer tot circa 32°C, maar bij een te hoge temperatuur verwelken ze snel. In het geval van een te koude of te hard schommelende temperatuur stoppen de wortels met functioneren en nemen ze geen water meer op. Koop je een plant in de winter? Probeer hem zo goed mogelijk te beschermen, de koude temperaturen tijdens het vervoer naar zijn nieuwe nestje kunnen ook een zware klap zijn.

 

Verplaatsing

Een plant houdt over het algemeen niet van verplaatsing, dit zorgt voor stress en verandering en ze moeten opnieuw energie steken in het acclimatiseren aan hun nieuwe omgeving. Probeer ze eerder geleidelijk aan te verplaatsen naar hun nieuw toegewezen plek. Ficussen met klein blad zijn bijvoorbeeld heel gevoelig aan verplaatsing en laten dan snel hun blad vallen.

 

Aarde

Soms kan de aarde van je plant “over datum” zijn. Dit zie je door enkele kenmerken: de plant vertraagt in groei, de hoeveelheid aarde verzakt in de pot, je plant is te groot geworden voor zijn pot, de aarde voelt versteend aan, … Wanneer je dit opmerkt, kan je verpotten of voeding bijgeven. Als je plant niet goed groeit, mag je wat voeding geven. Is de aarde verzakt? Dan mag je er wat extra aarde bij steken. Is de plant te groot voor zijn pot geworden? Verpot dan naar een grotere pot met verse potgrond. Merk je dat het water los door de aarde loopt en ziet je aarde er versteend uit? Verpot je plant dan in verse en kwaliteitsvolle potgrond. Let ook op de juiste keuze van potgrond. De meeste planten zullen het uitstekend doen met universele potgrond voor kamerplanten. Voor cactussen en vetplanten en voor orchideeën gebruik je best een aangepaste mix.

 

Vind je echt het probleem niet en ziet het ernaar uit dat je plant het niet meer zal halen? Probeer hem nog te stekken! Op die manier kan je het gewoon nog eens opnieuw proberen.
Geen zorgen, hier en daar een sterfgeval overkomt de beste plantmom of -dad al eens. Soms werken ze gewoon niet mee! Maar zo kan je weer een nieuw plantje kopen voor dat lege potje 😉

 

Groene groetjes,
Ibi