Verpotten

Voelen jullie het ook? Stilletjes aan begint de lente zijn intrede in het land te doen. Het is nog net te vroeg, maar de lentekriebels zijn aan het overnemen!
Dat zorgt ervoor dat ik weer heel veel zin krijg om met mijn plantjes bezig te zijn en hen uit hun winterslaap te doen ontwaken. Binnenkort is het inmiddels weer de ideale periode om te verpotten!

Verpotten is belangrijk om ervoor te zorgen dat je planten goed kunnen verder groeien.
De wortels kunnen weer grenzeloos verder groeien, je plant krijgt nieuwe voedingsstoffen en je zal zien dat hij boven de grond weer goed zal schieten en er gelukkiger zal uitzien. En gelukkige plantjes zorgen voor gelukkige mensen, toch?
Verpotten kan je het beste doen in het voorjaar of in het groeiseizoen, zodat ze zich goed kunnen herstellen en voldoende energie hebben om verder te groeien.
Je plantjes hebben nood aan een grotere pot als het wortelgestel al een ferme omvang heeft, dat kan je soms zien door wortels die onderaan je pot eruit groeien, maar soms krullen ze zich heel hard op in hun pot en zie je het niet altijd.
Makkelijkste is dan om je plant even uit zijn pot te halen en te kijken!
In sommige gevallen kan je ook verpotten zonder dat de wortels uit hun pot aan het groeien zijn. Bijvoorbeeld om je plant te redden van wortelrot, hem een betere specifieke potgrondmengeling te geven, een mosstok erbij te willen, …
Hoe vaak je je plant zal moeten verpotten hangt af van de soort plant en zijn groei-omstandigheden.

Hoe begin je er aan?

Kies een nieuwe pot waar je je plant in zal zetten. Niet te groot, maar ook niet te klein. Als je te groot kiest, zullen de wortels te kort zijn om het water uit die gigantische woestijn van aarde op te nemen. Kies je een te kleine pot, zal je te snel opnieuw moeten verpotten.
Heb je een mooie sierpot zonder gat die perfect zou zijn voor je plant? Verpot je plant dan eerst in een plastic binnenpot, zo zorg je dat het water weg kan en de wortels verluchting krijgen.
Terracottapotten of andere potten met een gat in, daar kan je rechtstreeks in planten. Terracotta heeft ook de eigenschap om overtollig water op te nemen, handig als je soms te veel water geeft!

Kies de juiste potgrond. Cactussen en orchideeën hebben speciale potgrond nodig.
De meeste tropische planten zullen gelukkig zijn met universele potgrond voor kamerplanten, maar als je ze extra wilt verwennen kan je er nog extra grondstoffen door mengen zoals bijvoorbeeld perliet, schors, mos, zand, …

Knijp zachtjes in de plastic binnenpot waar je plant in zit om hem wat losser te maken.
Haal je plant uit zijn pot, probeer altijd voorzichtig te werk te gaan en de plant en zijn wortels zo min mogelijk te beschadigen.
Als de wortels de plastic pot volledig hebben overwoekerd, wees niet bang om je plastic potje door te knippen en je plant te bevrijden van zijn kleine gevangenis.
Knijp de wortels een klein beetje los en schud zachtjes wat van de oude aarde van de wortelkluit.

Vul de nieuwe pot met een laagje verse potgrond, zet de wortelkluit in de pot en vul de lege rand op met de verse aarde. Klaar!

Wil je graag een mosstok bij je plant steken? Steek die dan eerst (tot helemaal onderin) in de pot, vul daarna een laagje aarde aan, plaats je plant mooi rond de mosstok en vul de aarde verder aan.
Je zal de plant in het begin zelf wat moeten opbinden aan de mosstok, dat kan met touw, ijzerdraad, speciale pinnetjes, …

Heb je stekjes die je wilt planten? Volg dezelfde stappen om te verpotten en dop eventueel je stekjes in stekpoeder om ze goed aan te laten slaan.

Hou er ook rekening mee dat er al voeding in verse potgrond zit, en je ze de komende maanden best geen vloeibare voeding geeft.
Je kan er wel voor kiezen om een traagwerkend voedingstablet in de aarde te steken, zo zit je goed voor het komende jaar met verpotten en voeding geven.

That’s it! Geef hem een klein geutje water, zet hem terug op zijn favoriete plekje en geniet de komende maanden van de groeispurt van je favoriete interieurobject.
Veel verpotplezier!
Ibi van Little Green Stories