Wist je dit al over de Monstera?

Monstera deliciosa ofwel Philodendron Pertusem of nog beter bekend als ‘gatenplant’.Wil je een oerwoud in je huis, een echte urban jungle creëren? Dan is de gatenplant een goed idee. Maar wat moet je eigenlijk nog meer weten over deze plant?

AFKOMST

De gatenplant komt oorspronkelijk uit Panama en Zuid-Mexico. Daar kruipt ze tot wel 20 meter hoog in de bomen! De bladeren kunnen tot 1 meter breed worden.

Maar geen zorgen, in jouw huis loopt het niet zo’n vaart. Daar kan ze 3 tot 5 meter groot worden. Ook niet weinig natuurlijk. Dat betekent natuurlijk ook dat ze wat ondersteuning nodig zal hebben. Vaak wordt deze plant verkocht met een mosstok in het midden. Akkoord, niet meteen de meest esthetische oplossing, maar eens je plant de lucht inschiet, verdwijnt deze tussen de prachtige, reusachtige bladeren. Heb je een goeie pot aarde voor je plant, dan kan je ook een bamboestok gebruiken.

WAT GEBEURT ER ALS ZE TEVEEL ZONLICHT KRIJGT?

De plant komt oorspronkelijk uit het oerwoud en tussen die hoge bomen komt er eigenlijk niet veel zonlicht door en dat heeft de plant het liefst.  Bij je thuis zet je de plant best niet in de volle zon.

Dan kunnen de bladeren verschroeien. In dit geval verplaats je haar het best naar de schaduw. Waarschijnlijk zal je gatenplant in dat jaar geen nieuwe bladeren geven. Geen nood, het is een sterke plant. Met wat geduld en goede zorgen komt ze er weer door.

WAAROM HEEFT DE PLANT GATEN IN HET BLAD?

De gatenplant komt uit het oerwoud in Panama en Zuid-Mexico. Wanneer er harde winden of een tropische storm is, heeft de wind vrij spel doorheen de gaten en inkepingen van het blad en zo raakt de plant nauwelijks beschadigd.

HOE ONDERHOUD JE DEZE PLANT?

Naast het opbinden van de bladeren, heeft de gatenplant ook af een toe een afstofbeurt nodig. Want door de grootte van de bladeren vangt de plant wel wat stof. Is de plant niet te groot, dan kan je ze in je douche of bad zetten en afspoelen. In de zomer kan je ze ook eens buiten zetten en laten natregenen.
Wordt ze te groot om te verplaatsen, dan kan je ze met een vochtige doek wat afvegen. Om er wat meer glans op te krijgen, kan je de afstofdoek ook drenken in karnemelk. En daar komt die mooie glans terug!

WATER

Elke plant heeft water nodig en dus ook je gatenplant. Het best geef je haar kleine beetjes lauw water. In de zomer mag dit 2 keer per week en in de winter 1 keer. Merk je dat de grond nog wat vochtig is, sla dan gerust een beurt over.

STEKKEN

Je kan de gatenplant makkelijk stekken. Je neemt hiervoor een stengel waarbij een gedeelte met luchtwortel uitgroeit. En het best gaat wanneer je een stengel met luchtwortel en een tweetal bladeren stekt.
Snijd voorzichtig met een scherp mes de stengel af en plaatst deze een tweetal weken in een vaas of pot met water. Wanneer je merkt dat er voldoende wortels aan zitten, kan deze in de aarde geplant worden. De beste periode om te stekken is trouwens de lente.

VERHUIS

De plant zal het misschien wat moeilijk krijgen door het verhuisgesjouw, maar ze is sterk en overleven zal ze wel. Als de plant echt te groot is, kan je een topstek nemen. Een stek van het bovenste en dus nieuwste deel van de plant.

BRON FOTO: Wikipedia

MONSTERA DELICIOSA

De naam verwijst naar de heerlijke vruchten die vroeger in Midden-Amerika en in Engeland werden geteeld. De smaakt heeft iets weg van banaan en ananas. In de huiskamer bloeit de plant zelden. Behalve de rijpe vrucht, zijn alle andere delen van de gatenplant giftig.

SNOEIEN

Wordt de plant te groot voor je huis? Snoei de grote bladeren dan met een snoeischaar!

VIERVOETERS

Heb je een hond of kat die graag eens aan een blaadje knabbelt, dan is de monstera niet zo’n goed idee. De plant is namelijk (licht) giftig. En het sap van de plant kan irritatie veroorzaken als dit op de huid terecht komt.

ZIEKTES

Wanneer de bladeren van je plant vergelen, kan dit betekenen dat je haar te veel water geeft. Te veel zonlicht kan dan weer het blad verschroeien. Hierdoor verzwakt de plant en kan het zijn dat ze een jaar geen nieuwe bladeren geeft. Maar volhouden hé, met een beetje verzorging komt ze er zo weer door!

LEUKE WEETJES

De luchtwortel van de gatenplant wordt gebruikt om manden mee te vlechten. De echte wortels worden gebruikt als remedie tegen slangenbeten.

De gatenplant is volgens de Feng Shui-leer een plant die positieve chi oplevert voor het huis, als je haar bij de ingang plaatst en in de woonkamer ontgift ze de ruimte. Op het toilet geeft ze rust en stimuleert ze een natuurlijke stoelgang. Aan jou om uit te proberen!